Избрани Новини

Голямо готвене ще падне тази събота в Дупница

Организират международен кулинарен фестивал под надслов "Яж, пътувай и обичай трансгранично сътрудничество“

За пета поредна година празникът за Деня на европейското сътрудничество ще се проведе в членките на Европейския съюз и техните съседни държави. Целта на инициативата е да се подчертаят постиженията, постигнати чрез сътрудничеството между регионите и страните в Европа.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия организира фестивал на кулинарния туризъм под надслов „Яж, пътувай и обичай трансгранично сътрудничество“ на 17-ти септември 2016 г. Домакин на "голямото готвене" ще бъде Дупница, като някои от най-големите шефове ще акостират в Парк "Рила" на барбекютата, информира zadupnitsa.com. Както е известно, Парк Рила е ремонтиран по проект, изпълнен по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия и Черна гора. 

Гостите на фестивала ще могат да се насладят безплатно на прясно приготвени деликатеси, типични за трансграничния регион и за двете страни като цяло. Професионални готвачи ще демонстрират как се приготвят някои от най-вкусните храни, които привличат туристи в трансграничния регион, докато професионален диджей ще помага да се изтанцуват излишните „плескавица“-калории. Представителите на Съвместния секретариат ще бъдат на разположение на специален информационен пункт, където ще предоставят информация относно проектите и ще раздават стотици промоционални подаръци.

Специален акцент на събитието ще бъде церемонията по награждаване на участниците във „Фото конкурс 2016“ по Програмата. Победителите в рамките на всяка от трите категории – „Храна и кулинарни традиции“, „Музика и танци“, и „Биоразнообразие“ ще получат награди от официалните представители на Програмата. Фестивалът е безплатен и ще бъде отворен за всички желаещи да опитат вкусотиите, да научат нови рецепти и да получат подаръци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)