Избрани Новини

Д-р Камбитов към ЮЗУ-студентите: " Аз ще ви кажа "Добре дошли вкъщи!“

Кметът д-р Атанас Камбитов и ректорът доц. д-р Борислав Юруков откриха новата учебна година в ЮЗУ "Неофит Рилски“

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски‘ доц. д-р Борислав Юруков и Неврокопският митрополит Серафим тържествено откриха 40-ата академична година във висшето учебното заведение. Празничната церемония започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на университета в Благоевград Неофит Рилски. На събитието присъстваха още депутатите Даниела Савеклиева, Йордан Андонов, Атанас Стоянов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, зам.областният управител Анна Бистричка,  зам.кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, окръжният прокурор Христо Георгиев, Борислав Ковачки, районен прокурор,  директорът на ОД МВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, проф. д-р Васил Жечев, ректор на  Колежа по туризъм – Благоевград, представители на културни институции и академичната общност, студенти и граждани.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов поздрави присъстващите студенти с „Добре дошли вкъщи!“. „ За мен е чест да съм част от тази тържествена церемония по повод началото на новата учебна година в Югозападен университет „Неофит Рилски“. За пореден път, без да изненадам никого ще кажа, че Община и университет работят много добре заедно, така ще бъде и занапред. До 2020 година пред нас има много предизвикателства, много възможности и аз съм сигурен, че заедно ще постигнем успехи, които ще бъдат в полза на всички ни. Скъпи студенти, всички ние сме тук, заради вас, вие сте най-важни. Искам да отправя специални поздрави към първокурсниците, за тях тръпката е по-голяма. Не знам как сте дошли до тук. Вероятно едни с кола, други с автобус, с влак, трети са  ви докарали, но със сигурност знам как ще си тръгнете оттук – със знание, опит, с контакти, които ще променят живота ви. Предполагам, че много хора ви посрещат с „Добре дошли в Благоевград!“, но аз ще ви кажа „Добре дошли вкъщи“, защото много от вас със сигурност ще останат в този град“, каза в част от словото си кметът д-р Атанас Камбитов. Той поздрави студентите за направения избор да получат висшето си образование именно в Югозападен университет. „До 30-годишна възраст човек трябва да помисли за две неща много сериозно - преди за избере университет и преди да се ожени. Е, сигурен съм, че поне за едното сте направили верния избор. Този университет е дал старт на успешни кариери, тук са завършили министри, заместник-министри, съдии, прокурори, евродепутати, най-младият депутат в ЕП Андрей Новаков също е възпитаник на ЮЗУ. Няма пречка и вие да постигнете същите успехи, защо не и повече. Американците обичат да казват, че ако сутрин се събудите и не видите снимката си във „Форбс“, то трябва да работите още. Така че проверявайте от време на време и продължавайте да упорствате. Когато аз бях студент, България беше далеч по-лошо място за живеене. Използвайте  всички предимства, които нашето поколение създаде. Дипломата, която ще получите, ви прави конкурентноспособни на младежите от почти всички държави в Европейския съюз. Тук обаче е и уловката, дипломата и грамотата сами по себе си не работят. Трупайте знания и умения, това е разликата, между тези, които знаят и могат и онези, които имат просто една диплома. Вероятно сте мислили дали ще успеете да се справите с плащането на семестриалните такси, с купуването на учебници. Ако си мислите, че образованието е скъпо, помислете колко струва неграмотността. Истината е, че тя струва всичките ви мечти. Да, точно толкова, всичките ви мечти.

Бъдете благодарни на родителите си. Със сигурност много от тях, там, където сега държат парите си, след време ще държат ваши снимки от церемонията по завършването. Те отлично знаят цената на образованието и се гордеят с вас“, каза още д-р Камбитов.

 Преподавателите, студентите и техните родители бяха поздравени и от ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков и Негово високопреосвещенство Неврокопския  митрополит Серафим.

След тържествените слова тримата връчиха и студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал в учебното заведение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов