Благоевград отбелязва 135 години от рождението на Тодор Александров

Негова е безсмъртната фраза: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“

С полагане на цветя Благоевград ще отбележи 135 години от рождението на българския революционер Тодор Александров.

Церемонията по повод годишнината е организирана от Община Благоевград съвместно с ВМРО. Тя ще се състои на 4 март /петък/  от 11:00  часа пред бюст-паметника на героя, намиращ се при сградата на Съдебна палата.  

Тодор Александров е роден на 4 март 1881г. в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза: “ Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.