Избрани Новини

Елица Янкова взе първия олимпийски медал за България от Рио!

България още има лъвски дух, заяви Елица веднага след срещата

Елица Янкова спечели първия медал за България на Олимпийските игри в Рио де Женейро в турнира по борба в категория до 48 кг.

В битката за бронза Елица излезе твърдо решена да спечели и победи категорично и с класа  Патрисиа Алехандра Бермудес от Аржентина (7:6), с което заслужено спечели бронзовия медал.

В I-ви кръг 21-годишната българка победи с технически туш камерунката Ребека Муамбо, а във II-ри надви бронзовата медалистка на последните две световни първенства и трета на европейското в Рига тази пролет - Милана Дадашева (Русия). Янкова изоставаше с 0:4 т., но с чудесни хватки успя да обърне резултата в своя полза и завърши с 9:4.

На 1/4-финала Янкова успя драматично да победи колумбийката Каролина Кастильо Идалго, трета на Панамериканските игри миналата година. Кастильо поведе с 2:0 точки, Елица изравни при 2:2, което й носеше победата при равенство накрая, заради факта, че е направила последните точки. В последните секунди колумбийката започна акция, постави Янкова в тежка позиция, но времето изтече, преди да успее да мине зад гърба й за нови точки. Последва протест на колумбийските треньори, който бе отхвърлен и така на българката бе дадена още една точка за крайното 3:2.

За мястото на финала Янкова обаче загуби с туш от основния фаворит Мария Стадник. Представителката на Азербайджан е шампионка на последните 4 европейски първенства и бронзов медалист от световното в Лас Вегас през 2015 г. 

Така Янкова се бори за бронзовия медал срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес и спечели решителната схватка със 7:6 т.

Това е дебютно участие в олимпийски игри и най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а през 2015-а се окичи със сребро на Европейските игри в Баку.

"Искам да покажа на целия свят, че България още има лъвски дух!", заяви Елица веднага след победата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов