Избрани Новини

Деца от лятна школа по журналистика проучват православни храмове

Mалките журналисти научават и нови факти от живота на местните хора

Деца от журналистическия клуб "Кандилце" към Православния център в Благоевград използват свободното си време през лятната си ваканция, за да се запознаят с известни храмове на територията на Благоевградската духовна околия. Репортажите от светите места, които посещават и интервютата със местни свещеници и хора, които работят в черквите, децата ще публикуват във втория брой на вестник „Кандилце”, който ще излезе през есента.

Това, което най-много искат децата от школата по журналистика към Православния център е да се научат да задават въпроси на своите събеседници. Отговорите, които най-много вълнуват Анна Кючукова, са на въпроса "Какво е любовта".

Антон Апостолов: "Аз ще задавам въпроси към леличката, която е на свещите: От колко време работи, натоварена ли е, кога идват много хора."
Камелия Хаджиева: "Последното ми интервю беше с отец Николай, който ни разказа за централния храм в Благоевград, който е „Въведение Богородично”.

Освен, че се запознават с историята на храмовете в Благоевградската духовна околия, малките журналисти научават и нови за тях факти от живота на местните хора.

Мирела Кючукова: "Ходихме миналия четвъртък в село Бараково. Научиха за Балабанова фабрика за производството на хартия, дори видяха модели на различни машини."
Антоанета Гулева – ръководител на школата по журналистика към Православен център – Благоевград: "Чувстват се много добре и се радват на тази красота, която виждат вътре чрез иконописта, чрез стенописта."

Децата журналисти от Православния център изработват и нов интернет сайт Православие - Благоевград, който ще включва събраната по време на лятната школа информация за храмовете в Благоевградско, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов