Избрани Новини

Музеят "Иван Т. Балабанов“ в Бараково се посещава и от малки, и големи

Двамата братя Тодор и Коста Балабанови построяват в далечната 1902 г. дъскорезна фабрика на брега на Рилската река

Музеят е създаден и открит на 14 юни 2009 г. в с. Бараково, област Кюстендил, със седалище Книжно-мукавената фабрика /Селището/. Той е е посветен на големия български индустриалец Иван Т. Балабанов.

Двамата братя Тодор и Коста Балабанови построяват в далечната 1902 г. дъскорезна фабрика на брега на Рилската река до с. Бараково. Те печелят търга за концесия на горите на Рилския манастир за период от 20 години. През 1894 г. българското правителство гласува закон за поощряване на индустриализацията в България и идеята е да не се закупува дървен материал от съседните страни Румъния и Сърбия. На 1 януари 1929 г. се пуска в експлоатация мукавена фабрика за производство на мукава. Първите ръководители са Йохан Кох и Роберт Лехталер. А по-късно, само след няколко години, на 6 май 1937 г., се открива книжна фабрика за производство на различни видове хартии и картони по немски образци: мителфайн, супериор, щрайхмус, натронова, вестникарска, канцеларска и други видове. За съжаление в периода 2003-2006 г. фабриката била срязана и унищожена напълно. Това даде повод  на двамата братя Иван и Методи  Панайотови от Бараково да направят музей, който да посветят на фабриката и на индустриалеца Иван Балабанов, който я управлява от 1912 г. до 1946 г.

Собствениците са построили жилища за своите работници и служители, които са били предоставени за живеене безплатно. Осветлението и отоплението също било безплатни, за сметка на фабриката. През 1928 г. се построява детска градина за децата на работниците от фабриката, която също е безплатна. Построява се още и болница с родилно отделение, със зъболекарски кабинет и всички тези услуги са също безплатни за работниците и техните семейства. За нуждите на работниците се обработват градини – зеленчукови и овощни, има работнически стол към фабриката срещу минимално заплащане, също така има фурна за хляб, която произвежда по 850 хляба на денонощие. Има краварник с 16 броя крави, птичарник с 650 птици, свинарник с 90 прасета. Всичко това се използва от работниците, като млякото за децата е безплатно.

След революцията в Русия от 1917 г. във фабриката пристигат над 600 руски емигранти, като техните имена и оригинални подписи са съхранени в счетоводните книги, които музеят притежава. Много от тези хора са с различни професии. Между тях има астроном, корабни инженери, летци, учители, счетоводители. Също така има много музиканти като Матей Калудов, който е завършил Петербургската консерватория и е първият диригент на симфоничния оркестър на фабриката, който наброява 30 души в самото начало. Инструментите са закупени от собственика Иван Балабанов. Началото си този оркестър води от 1921 г. – 1922 г. По-късно през 1928 г. се създава и духов оркестър като част от тези инструменти са съхранени в музея – 3 цигулки и 19 от духовите инструменти.

На двора е разположена една чешма, която е направена по поръчка на собственика на италианските военнопленници, които са работили във фабриката, чиито имена също са съхранени в счетоводните книги. От 1905 г. има монети, които са в обръщение само във фабриката за работниците, работещи в нея, за да не могат други хора да пазаруват от магазините на фабриката. Също така са съхранили и сейфа на фабриката, който е столетник. Съхранили са и мебелите от директорския кабинет – няколко стола и оригиналното „кресло“, оригиналните телефони с първата телефонна централа на фабриката, табелата от книжната машина, на която пише „Вагнер“. В музея може да се види парадната униформа на командира на пожарната, бръснарски стол, макети на книжната машина, много предмети и мостри,  произвеждани във фабриката.

Подредена е една класна стая, която също е посветена на закритите училища в селата Стоб, Пороминово и Бараково заедно със знамената на тези закрити училища, чинове, сметала, географски карти и т.н.

В музея също така има и една спортна стая, която е посветена на един от най-големите треньори в света по баскетбол Веселин Темков. Запазени са негови много ценни и редки издания на книги, списания, учебници и едно уникално английско колело, което той самият е закупил през 1952 г. от олимпийските игри в Хелзинки.

Пред къщага-музея на двамата братя Панайотови се намира и старият локомотив, с който са се превозвали материали заи суровините за фабриката.

Двамата създатели на музея се готвят за преместването му през есента в ремонтираните халета на фабриката, където ще могат да изложат всичко събрано досега, включително и най-новия си експонат - един файтон, символ на благополучието по онова време.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)