Избрани Новини

Почетоха илинденци в Кремен

Харами бунар (Хайдушки кладенец) над село Кремен събра стотици хора

И тази година Харами бунар (Хайдушки кладенец) над село Кремен събра стотици, дошли на това историческо място, за да почетат едно знаменателно събитие - 113-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание - ден, в който се прекланяме пред народния порив за свобода и национална независимост. Първите дни на август винаги са повод за връщане към онази 1903 година, когато с тържествен камбанен звън е оповестено началото на въстанието, останало в историята с името си Илинденско-преображенско, а битката на Харами бунар е една от най-кървавите.
В нея влизат в сражение обединени чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация с османски войски. След разгрома на османския гарнизон в Обидим, османски войски от Неврокоп започват преследване на оттеглилите се в планината негови жители и четниците на обединените чети на Михаил Чаков, Иван Апостолов, Никола Груйчин и Стоян Мълчанков. На 16 септември въстанниците-четници и милиция от Обидим и Кремен забелязват османски части в местността Харамибунар, която се движи по пътя Неврокоп - Банско. Четите правят засада на пътя в местността Лаго. С внезапен залпов огън отзад кременската милиция  под командването на Благой Джугданов атакува османците. Отпред са посрещнати от обидимската милиция и са разпръснати. Османците дават 35 убити, между които и командирът юсбашия, и много ранени.
По този повод пред събралото се множество кметът на селото Емилия Пандева се обърна с думите: „ Нека си припомним колко е важно да възпитаваме младото поколение в патриотичен дух, за да се пазят заветите на предците ни! Нека се поучим от светлия пример на илинденските въстаници и никога да не прекланяме глава пред трудностите!”
В своето слово секратарят на Община Банско Иван Кадев напомни, че 20 000 въстаници водят 150 сражения срещу 300 000 турски войници. Загиват или са ранени над 700 четници и около 3 000 турски войници. Въпреки, че претърпява неуспех и е жестоко смазано, въстанието заема важно място в нашата история, защото показва стремежът на българите към национално обединение.
Специално за събитието на Харамибунар бяха дошли и "Банските старчета", които със своя пъстър репертоар поздравиха събралото се множество.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов