Избрани Новини

Откриха антични предмети за милиони в Рупите

Сред тях са статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник

Антични предмети за милиони откриха археолози в местността Рупите край Петрич, съобщи  Нова тв. Находките, сред които статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник, разкриват подробности за живота по нашите земи още преди Христа.

Античният град Хераклия Синтика край Петрич се намира под възвишението Кожух и е изграден през 4 в пр н.е в кратер на вулкан. През 6 в след Христа градът е заличен вероятно от силно земетресение. По тези земи са живели траки и синти, смятани за племето спасило древногръцкия бог Хефест, покровител на ковачите. Градът е бил завладян и от Филип Втори, който идвал тук да ловува лъвове. Може би затова наскоро археолозите откриват корито на фонтан с три лъвски глави. Откриват и антична канализация. Тя е най-голямата, намерена у нас. Висока е 2,60 метра и широка 1,5 метра.

Легендите за това място са много и вече привличат туристи. Една от тях е, че вътре има голям златен кон. А докато го открият, археолозите се гордеят с вече намереното.

Разкопките в района ще продължат, а община Петрич се надява на финансова помощ от държавата за да може те да стигнат докрай.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов