Избрани Новини

Увеличава се потокът от туристи към Хераклея Синтика

Археологическите проучвания са в разгара си

Небивал е интересът в последните години на туристи към античния град Хераклея Синтика, който е край храма на пророчицата Ванга. Посетителите се увеличават с всяка изминала година. За цялата 2015 година те са били 27 000, за 2104 г. – 20 000, за 2013 г- малко над 10 000.

"Само за първите 6 месеца туристите в античния град, който е превърнат в музей на открито, са над 30 000. От тях 80% не са от Пиринския край, 30% пък са чужденците. Причините за този бум на посетители са няколко. Най-важно е, че се натъкнахме на уникални находки при изследването на древното селище. Такива открития няма как да не провокират интереса и на медиите, и на хората. Преди време направихме и сайт в интернет на Хераклея Синтика, всеки може да заяви кога ще дойде, за да осигурим човек да ги посрещне. Преди ден дойде голяма група от Норвегия", каза Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич.

Античният град е само на 1 километър до църквата на Ванга, много хора идват тук, след като са били в храма. Поставени са информационни табели на български и английски език, предстои да се монтират и нови. Благодарение и на сайта все повече нашенци и чужденци бият път до историческата забележителност. Хората разбират в електронната мрежа, че има такова селище. Впечатлени са от обекта и идват, за да го разгледат. Посетителите се увеличават непрекъснато, това е един от най-посещаваните обекти, целта да се превърне в музей на открито вече е изпълнена.

Археолозите още следващия месец ще продължат с разкриването на римската градска базилика – съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК – място за културни събития. Хората са се събирали да общуват чрез изкуството. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. Те изследват и комплекс от втората половина на 4 век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време. Тази постройка е открита миналата година, тя е от ранноелинистическата епоха, с отлично запазени квадри. Най-вероятно е от създаването на града на това място, съобщава standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов