Избрани Новини

25 килограма мурсалски чай конфискува РИОСВ – Благоевград

Извършена е при проверка по сигнал за незаконно събиране на лечебното растение в планината Славянка

Около 25 килограма мурсалски чай (Sideritis scardica)конфискуваха експертите на РИОСВ – Благоевград при проверка по сигнал за незаконно събиране на лечебното растение в планината Славянка. Количеството се равнява приблизително на около 20 000 стръка от билката и е иззето от четири физически лица в м. „Ливаде“, землище на с. Голешово, община Сандански.

Екоинспекцията реагира незабавно след постъпване на сигнала на 19.07.2016 г. На нарушителите са съставени административни актове по Закона за лечебните растения и предстои налагане на глоби, които според разпоредбите на закона са в размер от 100 до 1000 лв.

Припомняме, че събирането на мурсалски чай от естествени находища на територията на цялата страна, не само за търговски, но и за лични нужди, е забранено със Заповед № РД-77 от 9.02.2016 г. на министъра на околната среда и водите.

РИОСВ – Благоевград продължава да следи случая за недопускане на нови нарушения.

Съгласно чл. 10 от Закона за лечебните растения определени видове диворастящи лечебни растения се поставят под специален режим на опазване и ползване, когато биологичното разнообразие или ресурсите им проявяват трайна тенденция към намаляване или има опасност от появяването на такава тенденция. Специалният режим се определя ежегодно до 10 февруари със заповед на министъра на околната среда и водите, която се обнародва в "Държавен вестник".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)