На кино под звездите в Банско

"Банско филм фест" вече има своята редовна публика

"Банско филм фест" вече има своята редовна публика, чиято традиция за девета поредна година е дните на фестивала през ноември да се прекарват в планината, където приключенията се случват на живо, а вечерите са пред големия екран – откъдето идват и новите вдъхновения.
Но ноември е още далече, затова тази година всяка вечер от 20 до 23 юли (от сряда до събота) централният площад на Банско отново ще се превръща в кинозала на открито, защото във въпр...осния час ще започват прожекциите от "Лятната киномания под звездите". Програмата събира есенцията "Банско филм фест", като акцентът е поставен върху екстремното кино.
За четирите вечери ще бъде представена специалната селекция от 12 заглавия и всеки, който реши да прекара някоя от прохладните юлски вечери пред големия екран до планината, ще се докосне до част от най-труднодостъпните кътчета на планетата и ще научи вдъхновяващи истории за силата на човешката воля и тяло.
Ще видим първия BASE полет от Матерхорн ("Матерхорн, мечтата на жената-птица" – история за поредното постижение на Жералдин Фаснахт), ще научим как се изминават със ски и кайт 2300 км през ледената пустош ("През ледовете – победното прекосяване на Гренландия"), как се прави ски алпинизъм на остров някъде между Камчатка и Хокайдо ("Онекотан – изгубеният остров"), как се обикаля из негостоприемната Патагония с каяк ("Водни пътища. Патагония"), ще разберем каква е историята на най-великата ски писта в света ("Щрайф – пъкълът на спускачите"), каква е мечтата на едно непалско момиче и какви са звуците на парапланеризма.
В програмата на "Лятна киномания под звездите" са включени и филми, които не са с типичните екстремни сцени, но намират други начини, по които да ни срещат с дивото. Един от тях – "Тарпанът, пренарисуване на една стара картина", е посветен на опитите за възстановяване на популацията от диви коне, обитавали цяла Европа.
„Лятната киномания под звездите” се организира от Община Банско, Читалище “Н. Вапцаров” – Банско и Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”. Прожекциите започват от 21:00 ч. на площад "Никола Вапцаров".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен