Избрани Новини

Руснаци смениха Москва с Банско

Част от пенсионерите изкарват цяло лято в Банско

Десетки руски граждани предпочитат да живеят в курорта Банско, а не в родината си. В града под Тодорка целогодишно са и руски пенсионери, и млади IT-специалисти.

"Причините за техния избор са няколко – тук имат хубави имоти, храната е вкусна, въздухът е чист, красивата Пирин планина е близо. Най-важното е обаче, че им е много по-евтино в сравнение с Москва. Част от пенсионерите изкарват цяло лято в Банско, но все повече са тези, които са целогодишно в града ни”, твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Новите „банскалии” от Русия пък не спират да рекламират населеното място в родината си, което кара други техни сънародници да търсят имоти в Банско.

"Част от руснаците питат за апартаменти. Други търсят къщи в селищата край Банско. Все още на пазара има останали жилища, които са собственост на англичани, но те имат желание да ги продадат”, обясни брокерът.

По-заможните руснаци броят по 40 000-50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра. Други пък дават по 30 000-35 000 евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата. Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за квадрат. Сключват се сделки за 12 000 евро за студиа до 35 квадратни метра, съобщава kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов