Избрани Новини

Излизането извън природния температурен комфорт крие рискове

Хронично болните и децата трябва да странят от горещите места

Както всяко живо същество, така и човекът има свой температурен комфорт, който природата ни е определила и излизането извън него създава не само неблагоприятни усещания, но и рискове за нашето здраве. Това каза за радио "Фокус" д-р Венцислав Даскалов, общопрактикуващ лекар от Благоевград.

Той обясни, че в конкретния случай говорим за високите температури, макар че те варират при всеки човек.

"Дори бих казал, че всички температури между 30 – 33 градуса вече могат да се считат за топли, а по-големите градуси дори като горещи. По отношение на рисковете за здравето мога да кажа, че в такива състояния тялото се принуждава да включи всичките си резервни механизми, които то има, за да може да поддържа собствената си вътрешна температура до определените й от природата нива. Тост от порядъка на 36 градуса по Целзий. И тъй като използването на такива защитни механизми е свързано с разход на енергия, свързано е с определено натоварване на всички органи и системи при хора, които имат принципно вродено здравословно състояние, то това може да доведе до доста неблагоприятни последици“, коментира лекарят.

Д-р Венцислав Даскалов добави, че най-предразположени към влошаване на здравето през летните месеци са хората с хронични заболявания, както и хората в крайните възрасти - малки деца, чиито механизми за защита не са напълно усъвършенствани и много възрастните хора, чиито защитни сили чисто по физиологически причини вече не са така в състоянието на средностатистическия човек.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов