Избрани Новини

Златотърсач отърва глоба

Крими

12-07-2016, 11:50

Снимка:

kmeta.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Златотърсачките си учредиха клуб

Погват фирма-златотърсач в река Струма

Неадекватни действия на агент на ДАНС спънали разследването

Районният съд в Кюстендил отмени жестока глоба от 50 хил. лева за златар, който ровел по Струма и чрез промиване на пясък добивал от благородния метал в сурово и насипно състояние, информира kmeta.bg.

На 2 юли 2015 г. инспектори от екоминистерството и на благоевградската басейнова дирекция с участието и на човек на ДАНС проверили участък от река Струма при селата Раждавица и Копиловци. Те установили, че в поземлен имот на дигата на реката се промива пясък. Открили как работи верижен багер без регистрационни табели и дизелов помпен агрегат. Открили и багериста, който признал, че е нает да копае по коритото на Струма и да пресява фин пясък. На собственика на имота Емилиян Л. е съставен акт и наказателно постановление за 50 хил. лева. Той обажалвал.

Съдебният състав отменил акта поради липса на доказателства. Първата грешка на проверяващите била тази, че тяхната компетентност е само за коритото на река Струма, не и върху крайбрежните земеделски земи, тъй като последните са частна собственост. Пред съда те дали противоречиви показания относно констатираното от тях. От една страна твърдели, че багерът работел и с него се извършвало изкопни работи в частен имот. После обаче заявявили, че като отишли на място, багеристът бил спрял да копае. Твърдят, че не са влизали в имота частна собственост, а констатирали извършваното от дигата на реката, в непосредствена близост с имота, от дистанция.

Вторият им пропуск е, че проверяващите открили, но не разпитали багериста, както и не направили нищо да издирят възложителя на изкопните работи. В съдебното решение дори е записано, че "навярно служителят на ДАНС не е обучаван и не знае как се установяват факти и обстоятелства по разкриване на правонарушение или престъпление и затова не е предприел адекватни действия по разкриването на възложителя, незабавно там и на място".

Не са предприемани и действия по конфискацията на техниката, ползвана за твърдения незаконен златодобив. По разпореждане на съда е била направена проверка в специализираните карти и регистри по Закона за природните богатства. Установено е, че в района няма предоставена концесия за добив, разрешение за търсене и проучване или разрешение за проучване на подземни богатства, както и че на същото място няма регистрирано находище на подземни богатства. Още повече, че нито проверяващите, нито присъствалият на проверката служител от ДАНС са намерили разсипно злато.

Явно адвокатите са се хванали за пропуски на проверяващите и прилагат разни трикове да отърват глобения златар. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)