Избрани Новини

Погват фирма-златотърсач в река Струма

Дейността кипи с пълна сила от повече от година

Сигнали до прокуратурата срещу фирма, която добива злато в коритото на река Струма е подал областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Предшественикът му Иван Карашки също е сигнализирал държавното обвинение за нерегламентираната дейност на златодобивниците. Дейността кипи с пълна сила от повече от година. Преди време с тази дейност са се занимавали и близки до братята Васил и Георги Илиеви, пише "Стандарт".

Още оттогава в района на селата Шишковци, Коняво и Гирчевци покрай реката има издълбани дълбоки ями, а сега се правят канали, напречни на реката, някои с дълбочина до 5 метра. Апетитът на златотърсачите не е случаен. Запознати с този бизнес твърдят, че някога кюстендилското поле е било дъно на море и там и сега ценните метали са съсредоточени покрай реката, довлечени от речните притоци. Работи се с професионални подвижни инсталации за промиване на ценния метал, а технологията се усъвършенства. Достатъчно е да се гледа и по телевизора поредицата на "Нейшънъл Джиографик" за промишления добив на злато, за да се извлече ценна информация, коментираха хора от района, уплашени, че с безогледното дълбаене може да се стигне до страшни наводнения за околните села. Според тях дневно може да се добият от 150 до 300 грама злато.

Столична фирма има разрешително за изземване на нанос, издадено от Басейнова дирекция - Благоевград до 1,50 метра наноси, но те копаят на дълбочина до 3-5 метра, каза кюстендилският губернатор. При проверките, правени и от Басейнова дирекция, също е установено, че не спазват условията на разрешителното. Наложена е глоба, но собственикът на фирмата не е намерен.

Фирмите, които добиват злато по поречието на Струма, били осем, твърдят от общината в Кюстендил. Според чиновниците за повечето от тях имало данни за незаконна дейност, защото разрешителните им били за добив на баластра.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)