Избрани Новини

Туризмът смени тютюна в Огняново

Близо 1500 гости напълниха хотелите в курортното селище

Все повече хора в курортното селище Огняново забравят за тютюна заради туризма. Гърменското село, прочуто със своите лековити минерални извори, се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. Бум на гости отчитат тези дни хотелиерите, информира kmeta.bg.

„Над 90% от легловата база е заета. Хотелските комплекси вече са над 15, има много къщи за гости, други пък са стегнали по 1-2 стаи. Реално леглата в селището ни вече са почти 1500. Най-важното е, че ставаме целогодишен курорт. Дори през зимата идват много българи и чужденци, за да лекуват болежки с минералната ни вода”, казва хотелиерът Ванцислав Шарков. В последните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори.

Заради интереса на туристите доста местни жители зарязаха тютюнджийството и се захванаха с хотелиерство. От година на година туристите се увеличават, в Огняново те хем почиват, хем се лекуват. Местните хора са наясно, че тяхното богатство са минералните извори. Лековитата вода дава поминък на местното население. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести. „Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 20 лева, а в цената е включена и закуска. Имаме много редовни клиенти, което е знак, че се справяме. Трябва много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите ни", твърдят хотелиери.

Доста от тях са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно. "Развитието на туризма е нашето бъдеще. Тютюнът остана в миналото, никой не иска да се връща на полето”, казват жители на Огняново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов