Почетоха делото на Крум Дерменджиев

Беше представен сборникът "Вълшебникът-ваятел", посветен на твореца

Културната общественост, приятели и колеги почетоха вчера в Благоевград паметта на легендарния скулптор Крум Дерменджиев по повод 100 години от неговото рождение. В хоровата зала на читалище "Н.Вапцаров" беше представен сборникът "Вълшебникът-ваятел", посветен на твореца. Той е подготвен от приятели на бай Крум, както го наричаха с обич близките му. Инициатор за издаването му, както и за срещата, беше поетесата Лена Гоцева. Прозвучаха нейни стихотворения, вдъхновени от личността и творчеството на бележития скулптор, спомени и разкази за големия творец и приятел. Беше прожектиран и документален филм.

Той е роден е на 4 юли 1916 година в Горна Джумая (днес Благоевград). Внук е по майчина линия е на революционера Иван Пашалията.

Умира на 88-годишна възраст през 2005 година в София. След смъртта му в негова чест се реализират някои негови незавършени проекти за паметници, като този на Христо Ботев в Благоевград и Кузман Шапкарев.

Автор е на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местносттаПопови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелники други.

Крум Дерменджиев не е популярен само в Бългaрия. Творбите му са участвали в изложби както в Москва, така и в Берлин. За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен