Избрани Новини

Честват 100 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

Той е автор на емблематичния паметник на Гоце Делчев в центъра на Благоевград

Културната общественост, приятели и колеги ще почетат днес в Благоевград паметта на легендарния скулптор Крум Дерменджиев по повод 100 години от неговото рождение. От 18 ч. в хоровата зала на читалище "Н.Вапцаров" ще бъде представен сборника "Вълшебникът-ваятел", посветен на твореца. Ще прозвучат стихотворенията на поетесата инж.Лена Гоцева, вдъхновени от личността и творчеството на бележития скулптор, а след това ще бъде прожектиран документален филм.

Той е роден е на 4 юли 1916 година в Горна Джумая (днес Благоевград). Внук е по майчина линия е на революционера Иван Пашалията.

Умира на 88-годишна възраст през 2005 година в София. След смъртта му в негова чест се реализират някои негови незавършени проекти за паметници, като този на Христо Ботев в Благоевград и Кузман Шапкарев.

Автор е на паметниците на Гоце Делчев в Благоевград и в местността Попови ливади, на Васил Левски в Благоевград, на Яне Сандански в Мелник и други.

Крум Дерменджиев не е популярен само в Бългaрия. Творбите му са участвали в изложби както в Москва, така и в Берлин.За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов