2100 участници фолклорни изпълнители участват в "Пауталия"

Състави от България и Македония представят творчеството си три дни

2100 участници фолклорни изпълнители участват в "Пауталия". Музикалният форум  се провежда  от 1 до 3 юли 2016 г. в Кюстендил. Организатори на събитието са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерството на културата на България,  читалище „Пробуда 1961”, Информационен център Европа Директно – Кюстендил и Младежкия  информационно-консултантски център – Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов.

Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, за да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
Конкурсът е включен в културния календар на Министерството на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.
В категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17 годишна възраст ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии. Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов” за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 13 до 14 годишна възраст. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще присъди и награди за най-успешните педагози на конкурса.
Официалното откриване бе на 1 юли от 11:00 ч. на сцена „Арката” пл. „Велбъжд”. Тази година заявки за участие в конкурса са подали над 2100 участници от България и Македония. В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова – солистка на „Мистерията на българските гласове", почетен гражданин на Кюстендил, д-р Бинка Добрева – преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски" – Благоевград, солистка в „Мистерията на българските гласове", Десислава Димчева – народна певица и преподавател, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, доц. д-р Георги Петков - преподавател в НМУ „Л. Пипков" и НБУ, диригент и композитор, д-р Маргарита Кръстева – хореограф и гл. ас. в Департамент „Музика” в НБУ, Ралица Базайтова - Министерство на културата, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин" и др.

Конкурсните дни от 1 до 3 юли протичат, както следва:

3 юли / неделя / 2016 г.
9:00 – 20:30 ч. - Конкурсна програма - сцена „Арката”,
пл. “Велбъжд”
20:30 ч . – Тържествено закриване на конкурса

При лошо време фолклорният конкурс ще се провежда в голямата зала на читалище „Братство 1869”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен