Избрани Новини

Започна четвъртото издание на "Талантино“ в Благоевград

За призовите отличия ще се борят 23 представления

Преглед на театралните школи „Талантино“ за четвърта поредна година събира младите таланти на българската театрална сцена в Благоевград. Превърналият се в традиция фестивал отново ще бъде наблюдаван от компетентно жури, а за призовите отличия ще се борят 23 представления. Официално началото на фестивала бе поставено от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова, голямата българска театрална и киноактриса Мария Статулова, актьорът сред водещите и водещият сред актьорите Николай Станоев и организаторът на събитието – директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов.

„Добре дошли в Благоевград! Благодаря на Бранимир и Пролет, които са неуморни, нетърпеливи, искащи, изискващи и от децата, и от нас, защото благодарение на такива хора  нещата се случват. „Талантино“ се превърна в традиция и няма да скрия удовлетворението си от това, че именно този фестивал завършва един голям цикъл в Благоевград, който започна на 7 май. Това е нашият голям финал на всички културни събития, които община Благоевград предоставя на жителите и гостите на града. Ние сме много горди с това. Горди сме, че за четвърта поредна година го има. Надяваме никой никога да не си позволява да закрива фестивали, които носят само позитивни емоции, мисли и контакти, защото, когато тези деца растат в такива условия, никой никога няма да им промени чувството за естетика, няма да поемат в грешни посоки, а ще знаят какво искат в живота и как да го получат“, каза в част от приветствието си заместник-кметът Христина Шопова, като заяви и подкрепата на Община Благоевград за съществуването на фестивала. Мария Статулова и Николай Станоев също поздравиха присъстващите в Общинския младежки дом, млади актьори, родители и почитатели на театралното изкуство. „Щастлива съм, защото за първи път присъствам на такъв детски фестивал. Ако всеки запази по едно зрънце от детството си завинаги, за цял живот, той ще бъде най-щастливият на земята“, категорично заяви Статулова и пожела успех.  „Благодаря, че отново съм тук! Радвам се, че има нови групи и трупи, които са в селекцията  на фестивала. Благоевград е любимото ми място, най-хубавият град, който има много изкуство и с който започваме традиционния детски фестивал „Талантино“, допълни Ники Станоев.

Тази година прегледът на театрални школи ще се проведе в рамките на четири дни. Големият финал ще бъде поставен на 24 юни от 21.30 часа с впечатляващо огнено шоу и връчването на благоевградските „Оскари“ за младите таланти и техните преподаватели.

Веднага след откриването на четвъртото издание на „Талантино“, фестивалната вечер продължи с впечатляващо и забавно изпълнение на театрална школа „Ер малък“, които предизвикаха много усмивки и добро настроение в зрителите в пълната зала на Младежки дом с „Любовни трепети и въздишки“ по А.П. Чехов.

Днес е вторият ден от театралния фестивал, който започва с  Арт Асоциация „Водолей“- София  и „АБВ- The Wall”, продължава с постановката „Малкият принц“ и ще завърши с „BG кръпки“ в 16.30 часа. След тях, от 19.00 часа на сцената ще излязат Театрална студия „Драмеди“- София с „Любовни местоимения“.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)