Дървопластиките на Христо Бараковски гостуват в София

Изложбата е подредена на "Шипка" 6

Изложба - дървопластики на покойния благоевградски творец Христо Бараковски е подредена в една от залите на "Шипка" - 6 в столицата. Тя беше експонирана по повод 80 години от рождението му. Представени са 31 дървопластики, повечето от тях собственост на РИМ-Благоевград. Една малка част са собственост на съпругата му Ани Бараковска. Могат да се видят и 4 негови рисунки.

"Получи се една много интересна и хубава изложба, каза за blagoevgradutre.bg директорът на Общинската галерия в Благоевград художникът Иван Милушев. - Това е не само мое мнение, но и на академик Светлин Русев, който присъства на откриването и много емоционално изрази своето отношение към колекцията, като буквално каза "Това е една великолепна изложба!"

На откриването присъстваха много лица от културния и художествения живот на страната. Официално изложбата беше открита от двама автори, майстори на словото - издателят Иван Гранитски и историкът-траколог проф.Иван Маразов, който е написал текста към първия албум, издаден от издателство "Захари Стоянов" преди години за Бараковски. Сега се подготвя нов албум. Приятели и връстници на Христо Бараковски бяха там, добре познатият художник Емил Стойчев, който от години живее в Париж, беше със своята съпруга, Боян Радев - голям български спортист, меценат и колекционер, скулпторът Павел Койчев и др.

От името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов посмъртно на твореца беше връчен паметен почетен знак за заслугите му в областта на изкуството и развитието на културния живот в града през последните 30 години. Отличието беше връчено от Иван Милушев на Ани Бараковска, съпруга на Христо БараковскиСнимка на Деня

Щрихи от Плевен