Избрани Новини

Мечки от дърво ще прави самоук майстор на събора "Ирин Пирин "

За направата използва моторна резачка

Изработването на мечки от дърво с моторна резачка ще е една от големите атракции на Ирин Пирин- съборът на Югозапада. На поляните край Разлог на 17, 18 и 19-ти юни 2016 г. Васил Говедарски ще демонстрира своето изкуство и ще извае от внушителни парчета смърч невероятни скулптури.
33-годишният мъж от село Овчарци, община Сапарева баня, предизвика истински фурор преди година с хобито си да изработва дървени фигури с моторна резачка. Говедарски, който по образование е учител по рисуване, а по професия е строителен техник, е от потомствена фамилия на дърводелци. С моторна резачка вече е направил над 50 фигури на мечки, сови, бухали, лисици и други диви животни. При оформяне на пластиките понякога ползва ъглошлайф и други машини, а детайлите изработва с различни длета. Най-впечатляващи са дървените му мечки, най-голямата от които е с височина 2,50 м. и диаметър 1,60 м.
Посетителите на събора Ирин Пирин ще могат да видят няколко от най-впечатляващите дървени диви животни на Васил Говедарски. Със своята резачка в трите дни на събитието самоукият майстор ще направи три внушителни мечки.
Говедарски ще представи своето хоби, което е без аналог в България, и на следващото събитие на Фондация „Наследство в бъдещето“ Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ от 15 до 17 юли.
Ирин Пирин– съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог и ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.

Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози, народни веселби и вечерни концерти с най-добрите народни изпълнители от Пирин и Рила.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)