Избрани Новини

Майстор на дървото с моторна резачка твори изкуство

Неговото хоби е без аналог в България

Единствен и неповторим със златни ръце. Така може да бъде определен един от жителите на село Овчарци (Община Сапарева баня). Неговото хоби е без аналог в България. 32-годишният Васил Говедарски е майстор на дървото с…моторна резачка. Само за няколко дни той е в състояние от един огромен дънер да изреже каквото си поиска, информира zadupnitsa.com. "Засега съм се насочил към животните. Харесвам ги. Особено ми допадат мечките и вече съм направил няколко", казва Говедарски. За уникалните си способности разбрал случайно преди 5-6 месеца. "От малък съм си представял, че ще работя с дърво, но така се стекоха нещата, че нямах тази възможност. През декември миналата година бях започнал да режа един дънер за дърва и реших да видя дали мога да оформя глава на мечка. Така се започна", разказва Говедарски, който е с диплом за учител по рисуване. "Всяка вечер след работа вземам резачката и се захващам с хобито си. Това ми действа отморяващо и ме зарежда с енергия и емоции. В началото рисувах животното, което ще майсторя, но след това образите ми вече бяха в главата и направо захващам с джагата (б.ред.-моторна резачка). Около 5-6 дни са ми необходими вече за направата на една 2-метрова мечка например", продължава Васко. В двора му освен мечки, вече "живеят" и зайци, кучета, джуджета и какво ли още не. "Много е важно дървото. Избирам го, защото трябва да гледам и жилите му, тъй като те водят някои от елементите на образа, който ще правя. Ной-доброто дърво е от дъб, но пък е много скъпо. А на мен това ми е хоби все пак. И то скъпичко хоби", споделя майсторът. "Всичко правя само с моторна резачка. Друго не използвам. Обработвам със шкурка, лакирам и готово", допълва Говедарски.

Плътно до него е съпругата му Мони, която се включва и помага в хобито на мъжа си . Тя също като него е художествена натура и е майстор на…иконите.

"С всяко обработено дърво разбирам какво мога да направя. В интерес на истината, нямам идея на какво съм способен. Пускам резачката и…започвам. А то се случва", заключва Говедарски.

Вижте какво може да се направи само с една моторна резачка. А ако искате да се свържете с него, можете да го направите на тел: 0897313299 / 0893525742.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)