Избрани Новини

Следят за сезонни работници без договори

Собствениците на фирми продължават да заобикалят трудовото законодателство

Дирекция „Инспекция по труда” в Благоевград стартира масови проверки в земеделски стопанства за наети без трудови договори сезонни работници, съобщава kmeta.bg. Вече е спипан и първият нарушител – собственик на оранжерия, който дал работа на трима души, но „забравил” да сключи договори с тях.

„След проверката на наши инспектори земеделският производител тръгнал да купува еднодневни договори, но било късно. Съставени са му 3 акта, всеки от тях е за по 1500 лева – за всеки един от работниците без договори. Дано това подейства превантивно на останалите, защото ще сме безкомпромисни с нарушителите”, каза шефът на дирекцията Петър Попадийн. Той уточни, че към момента са купени не повече от 330 еднодневни договора в Пиринския край. За сравнение – в Стара Загора са към 5000.

Миналата година в разгара на прибирането на реколтата бройката им в Пиринско не надхвърлила 2800. Тази година може да са малко повече, прогнозира Попадийн. Най-много са оранжерийните производства в районите на Сандански и Петрич.

Собствениците на фирми от сектора продължават да заобикалят трудовото законодателство. Регистрираните официално земеделски производители в региона са над 2500. Земеделските производители са информирани за възможността да назначават работници с еднодневни трудови договори и практиката да се работи на полето без трудов договор не е заради неинформираност от страна на работодателите, допълни шефът на трудовата инспекция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов