Избрани Новини

Бедността ще расте заради глобалното затопляне

Високите температури ще намалят добивите от зърно и водните запаси

Климатичните промени могат да подкопаят усилията за справяне с крайната бедност по целия свят. Това предупреди Световната банка, цитирана от Агенция „Франс прес“.
В нов доклад за въздействието на глобалното затопляне, банката посочва, че рязкото покачване на температурите ще намали сериозно добивите от зърно и водните запаси в много райони и вероятно ще затрудни усилията за справяне с бедността.

„Климатичните промени представляват значителен и ескалиращ риск за процесите на развитие, което може да подкопае усилията в световен мащаб за премахване на изключителната бедност", се казва в доклада.

„Без силни и ранни действия, затоплянето може да се окаже повече от 1,5 - 2 градуса по Целзий и резултатът, който произтича от това, може да влоши бедността в много региони по света за поколения напред", коментират от Световната банка.
Банката заяви, че вече е почти сигурно, че средните температури ще се повишат с 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата преди индустриализацията, базирано на натрупващия се ефект от емисиите от парникови газове в миналото и сега.
Това означава, че необичайните жеги, повишаването нивото на моретата и все по-честите тропически циклони може да станат неизбежни.

Без концентрирани действия обаче има реална опасност повишаването на температурата да бъде с до 4 градуса по Целзий до края на века.
Банката нарече това плашещ свят на повишени рискове и глобална нестабилност.

„Премахването на бедността, повишаването на глобалния просперитет и намаляване на неравенството в световен мащаб вече е трудно и ще бъде много по-трудно със затопляне на температурата с 2 градуса. Но при 4 градуса има сериозни съмнения дали тези цели са постижими изобщо", каза президентът на Световната банка Джим Йон Ким.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов