Избрани Новини

ЮЗУ студенти показаха танцови умения в спектакъл

Ще се играе и на ХI-тия Международен младежки фестивал на изкуствата "Музите" в Созопол

Студенти от специалност "Съвременна хореография" показаха танцови умения в спектакъла "Обичам с френско очарование, испански страсти и италианска оперност". Традиционният концерт се проведе в зала "Яворов" под ръководството на проф.д.изк. Анелия Янева. Танцьорите от Югозападния университет "Неофит Рилски" показаха авторските си хореографии в четири модула. Студентите от първи курс представиха 7 танцови дуета, реализирани по музика от френски шансони. Второкурсниците изиграха авторско танцово трио, реализирано по испанска и италианска музика и два танцови дуета.

Третият модул от спектакъла премина с представяне на дипломната работа на Лидия Томова-Чимева, студентка по специалност "Хореографска режисура" от класа на проф.д.изк. Анелия Янева. Дипломната работа "Спри, събуди се!" е свързана с наболели за обществото ни проблеми и по специално с наркоманиите. Тя представя как едно момиче от нормално семейство може да бъде подлъгано да тръгне по този път. В постановката участваха първокурсници от специалност "Съвременна хореография" и деца от танцов клуб "Блясък", който Лидия Томова-Чимева ръководи успешно вече няколко години.

В антракта на представлението бе излъчена презентация на Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград, показваща проблема с наркоманиите.

Последната част на спектакъла включваше цялостна танцова постановка по музика от италиански опери. Своите авторски хореографии представиха преподавателите: проф.д.изк. Анелия Янева (4 хореографии), Чан Тхе Чунг (премиерсолист на балет "Арабеск", София,  преподавател по "Дуетен танц" и "Сценична практика") - 9 хореографии,  Надежда Здравкова (солистка на балет "Арабеск", София и преподавател по "Модерен танц" към специалност "Съвременна хореография") - 1 авторска хореография.

Концертът завърши с отбелязването на рождения ден на първокурсника от специалност "Съвременна хореография" Александър Димитров.

Танцовият спектакъл "Обичам с френско очарование, испански страсти и италианска оперност" бе реализиран по проект на НИР към Югозападния университет "Неофит Рилски" и с подкрепата на община Благоевград.

Постановките ще бъдат играни и в два последователни спектакъла на ХI-тия Международен младежки фестивал на изкуствата "Музите" в Созопол от 5 до 10 юли 2016 г. под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)