Избрани Новини

Изложба графика в Кюстендил откри Валери Василев

Носи заглавията "15 стаи" и "10 упражнения по вечност"

Да откриеш своето призвание е истинско щастие. Преподавателят в Художествената академия Валери Василев доказва това, защото общуването със студентите го вдъхновява. Затова той твърди: "И до ден днешен играя, защото откакто завърших, преподавам. А за мен преподаването е актьорско майсторство”. 

Експериментирал с почти всички графични техники, изпробвал възможностите на фотографията и инсталацията, Валери Василев проявява траен интерес към литографията, защото вероятно именно тази техника му позволява най-цялостно да изрази собствения си възглед за графично изкуство. 

Настоящата изложба се състои от два графични проекта. Те са създавани специално за две софийски галерии и са съобразени с техните пространства. Но в процеса на осъществяването им авторът е помислил и за по-нататъшното им експониране и представяне в други независими пространства. Това и щастливите случайности, които понякога ни съпътстват, са дали възможност „15 СТАИ” и „10 УПРАЖНЕНИЯ ПО ВЕЧНОСТ” да бъдат представени и в Сърбия, Германия и Норвегия. А сега е първото им излизане извън столицата на страната ни – тук, в знаковата галерия „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил.
Тези, общо 25 на брой графични листа, са изпълнени в техника литография. Ценни ги прави и минималният брой отпечатъци – по 5 само от тема, което за трудоемката и изискваща висок професионализъм техника „си е чисто и просто тибетски жест на усилие”, споделя авторът. Те са много цветни, с изключителен живописен ефект.
Валери Василев принадлежи към поколението на родените през 60-те години български визуални артисти. Завършва НХА (тогава ВИИИ „Николай Павлович” – София) през 1992 г. Има десетки участия и е носител на награди от международни графични форуми и проекти за съвременно изкуство както в страната, така и в чужбина. Има самостоятелни прояви в България, Германия, Полша и Норвегия. Куратор и организатор е на редица изложби, представящи съвременна българска графика, в Чехия, Полша, Испания и България, съобщава kultura-kn.info



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)