Избрани Новини

Изложба Жужа Керестеш - керамика, скулптура, живопис с плат и конци

Мисия Пловдив

29-05-2016, 10:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

"През целия си живот в различни клонове на изкуството търся взаимодействието между техниката, материала, неговата душевност и самата мен, отразени в раждащата се творба. 

Още от годините, през които бях ученичка на Марфи, та до днес, в основата на всичко е рисуването. Рисувала съм и съм проектирала коприна, плела съм рафия, изработвала съм интарзии от дърво, участвала съм с изработка на керамики предимно в областта навътрешния дизайн (например Зала 3 на Парламента), правила съм макети на сгради, изготвяла съм декори, статуи, маски в Сценичната работилница на Унгарската телевизия и на редица театри в Унгария. С материите, останали от работата ми като сценограф, от 1995 г. насам изработвам „парцалени картини”. Непосредствените ми преживявания, отразени в изготвени на място (на пленери в Унгария и чужбина) рисунки с молив и перо, са в основата на тези мои цветни картини от парчета плат и конци. В тях се стремя да открия, запазя и увековеча оцелелите паметници от нашето минало, архитектурното ни наследство и традиции.

Участвала съм в над 100 индивидуални и в много групови изложби.

Печелила съм награди в Кестхей, Комаром (Комарно) Братислава, Балатонфюред (6 пъти), Вонярцвашхед (Международна І награда), Мишколц. 

Мащабната ми картина на Света Маргарита Унгарска (170x60 cm) получи постоянно място във Францисканската църква в Шегешд. 

Освен на изложби в Унгария, картините ми са представяни във Виена (4 пъти), Кипър, Черна гора, Люксембург (2 пъти), Коложвар (Клуж, Румъния) и Фюлек (Филаково, Словакия). 

Член съм на Националното дружество за изобразително и приложно изкуство, Сдружението „Приятели на изкуството” и Салона за изкуства „Барка”."

 

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов