Избрани Новини

Нови маршрути ще радват туристите в Рила

Представиха доброволческата инициатива "Да изчистим България заедно”

Днес Красимир Андонов – директор на Дирекция „Национален парк Рила“ в Зала № 101 на Община Благоевград представи доброволческата инициатива „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 4 юни 2016 г. от 9.30 часа до 15.00 часа. Всички 82-ма служители на парковата дирекция доброволно ще се включат в кампанията „Да изчистим България заедно!”, на която кампания МОСВ е основен партньор. Участие ще вземат и служители на РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Ще се включат и 25 доброволки от Сдружение "Движение-Ние,жените" от Благоевград. Приканват се и всички, които обичат природата и имат екологично мислене, да се включат в традиционната инициатива.

Във връзка със старта на новия туристически сезон Красимир Андонов представи и изградената нова посетителска инфраструктура на територията на НП „Рила", направена  благодарение на финансирането на Проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I-ва фаза“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

Изграден е нов специализиран маршрут за велосипеден и конен туризъм – „язовир Белмекен – хижа Македония – летовище Бодрост“ - първи етап от летовище Бодрост - хижа Македония – КК Семково. Специализираният маршрут е с обща дължина 25 км. В началото и в края му е изградена паркова архитектурна мебел, съответно в м. „Карталска поляна“, община Благоевград и м. „Карааланица“, община Белица. Съоръженията на двете места съдържат: място за отдих – маси, пейки и дървен навес за 20 човека; указател за информационна инфраструктура за връзка със съседни туристически обекти; дървен навес за почивка на коне; дървен навес за стоянка на велосипедите; санитарен възел с пречиствателно съоръжение. По маршрута са поставени 8 информационни табели.

С изграждането на специализирания маршрут се цели намаляване на антропогенния натиск при опазване на местообитанията и видовете, намаляване на ерозията, пренасочване на туристопотока в места с по-ниска натовареност през активния туристически сезон.

По проекта са изградени също още два специализирани маршрута и две погледни места:

Специализиран маршрут „Двете ели“ в ПУ Дупница. В началната и крайна точка на маршрута са поставени информационни табели с времетраене в часове и километри. В началото на маршрута има информация с маркировката и карта с дължината на пътеката. В м.„Двете ели“ освен табела с информация за обекта са поставени пейки за 20 човека за уроци на открито. Пейките са ориентирани така, че посетителите да могат да наблюдават „Двете ели“. Пътеката е максимално удобна, широка и без препятствия по пътя. По цялото протежение има достатъчно маркировка, пояснителни и указателни табели и информационни табла.

Екопътека „Запазена Парангалица“ в местността Карталска поляна в Благоевград. Пътеката следва естествената форма на терена.Тя е максимално удобна, широка и без препятствия по пътя. По цялото протежение има достатъчно маркировка, пояснителни и указателни табели и информационни табла. В началото на маршрута има информация с маркировката и карта с дължината на пътеката, изградено е зелено училище за деца, което включва пейки, маси и навес.

Погледно място при Джендем дере с име “Цветовете на Ириса“. Поставени са информационни табели от двете страни на пътя до погледното място – при КИП Нехтеница, при х. Грънчар и Белмекен, при КИП Белмекен. На табелите има информация с указание и посока към погледното място, време, необходимо за стигане до мястото и какво може да се види там. На самото погледно място има пейка, беседка, и информационна табела с информация за вида – райхенбахова перуника.

Погледно място „Пътят на орела“ в ПУ „Костенец“. Поставени са информационни табели при Вили „Костенец“ с информация за времетраене и какво ще се види там. На погледното място е извършено леко уширение на съществуващ път при скалите след кантон на ВиК. Поставени са информационни табла за видаи беседка с пейка за наблюдение.

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)