Избрани Новини

Проучват праисторическа селищна могила край Стара Загора с американски пари

Свежите пари са осигурени след среща на д-р Динев с главния финансист на общината Цанка Ганева

Регионалният исторически музей в Стара Загора подписа договор с Институт за археометалургични изследвания (Institute for Archaeo-Metallurgical Studies – IAMS) към Юнивърсити Колидж в Лондон, съобщи директорът на РИМ д-р Ангел Динев.
Според клаузите на договора, английският институт и съфинансиращата американска фондация McMoRan Copper and Gold Foundation от Аризона ще предоставят 5000 евро на старозагорския музей, за да организира допълнителни проучвания на праисторическата селищна могила в центъра на Старозагорските минерални бани.

Свежите пари са осигурени след среща на д-р Динев с главния финансист на общината Цанка Ганева, която е отправила апел към културните институции да положат сериозни усилия за намиране на външно финансиране.

При предишните разкопки на праисторическата селищна могила през 2003-2004 г., са открити ритуални стъпаловидни каменни площадки и керамични съдове, в които е открита стопилка и шлака от медна руда. Тя е била добивана в най-старите в Европа големи медни рудници, разположени недалеч от сегашния курорт, от епохата на късния халколит (края на V-то хилядолетие пр.Хр.), разказа ръководителят на проучванията гл.ас.Петър Калчев (вдясно на снимката). Той е съдействал и за бързото подписване на договора. Единственото изискване, на основания през 1973 г. лондонски институт с директор проф. Thilo Rehren (Тило Ререн), е да получи за изследване образци от шлаките и стопилките – както от вече намерените, така и от новите, които евентуално ще бъдат открити по време на тазгодишното проучване.

Археологическите разкопки на могилата в Старозагорските минерални бани ще започнат през месец май, уточни Петър Калчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов