Кмет стиска палци да загуби съдебно дело

Иска Кемиле да спечели делото и да се върне в кметството

Трудно е за вярване, но е факт. Кметът на гърменското село Рибново Феим Иса иска да загуби съдебното дело, което води срещу него бивша служителка в кметството. До февруари тази година Кемиле Улан отговаряла за документооборота и архива. Освободена е от работа заради решение на общинския съвет в Гърмен за намаляване на раздутите щатове в администрацията.

Целта на местните парламентаристи – да не се разхищават пари, да се пестят средства. Кметът бил против да съкрати този държавен служител, но се видял принуден от местния парламент да го направи. Дори по инициатива на управника местните хора събраха 500 подписа в нейна подкрепа, но това не трогна съветниците. Съкратената жена заведе дело срещу кметската заповед в Административен съд – Благоевград, за да бъде върната на работа.

„Аз пък стискам палци съдът да обяви за нищожна моята заповед. Искам Кемиле да спечели делото и да се върне в кметството, защото без нея ни е много тежко. Дано и общината този път се съобрази със съдебното решение, ако то е в полза на Кемиле", признава селският управник. Според него жената е в правото си, тъй като реално щатът не е съкратен, дейностите, които вършела, не са прекратени.

Но съветниците го оставили само с една служителка – Фикрие Бошнак, която е специалист по ЕСГРАОН. Не се съобразили, че Рибново е с над 3000 жители и има много работа. Над 6000 лева влизат в кметството на година от административни услуги, с тези пари се покриват разходите по съкратения щат, че и остават.

В същото време села с по 1000 души население също имат по една служителка в кметството. И преди промените през 1989 г. в Рибново имало две служителки. Сега се налага Иса и Бошнак да остават след работно време, за да не бавят документите на хората и да не закъсва работата. „Вече в Рибново не се събират данъци. Данъкоплатците са принудени да харчат пари, за да ходят в общинския център и да плащат там налозите си. Затова и те искат Кемиле Улан да спечели делото", обяснява Феим Иса, съобщава standartnews.com.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен