Избрани Новини

Съкращаване на щат в кметството в Рибново създава напрежение в Гърмен

Над 500 жители на селото в подписка до общинския съвет не искат съкращаване на щата

Отново има напрежение в община Гърмен, предаде БНР. Този път обаче недоволството идва от  високопланинското село Рибново. Над 500 жители на селото  в подписка до общинския съвет заявиха категоричното си несъгласие с решението на кмета Минка Капитанова да съкрати единия щат в кметството, в което работят трима - кметът Феим Иса и две служителки.  Сесията на общинските съветници е днес и те ще решат дали да гласуват предложението на кмета или да се съобразят с  искането на хората  в подписката.

Рибново е най-голямото населено място в  общината - с три хиляди жители.

Кметът , който бе избран  от квотата на ДПС, смята, че това е лична саморазправа с него в резултат на разрива в отношенията между Минка Капитанова и Ахмед Башев, управлявали заедно общината дълги години. По-лошото е, че  жертва на тази битка са хората от Рибново. Това е селото, за което по време на балотажа  при последните местни избори се твърдеше, че са събирани личните карти на хората, за да не гласуват. Като предпазна мярка, че няма да  дадат вота си за Капитанова. В интервю за „Хоризонт“ кметът на Рибново Феим Иса коментира, че аргументите за съкращаването на щата са политически: "На мен трябва да ми бъдат вързани ръцете, да бъда поставен някъде в ъгъла, да бъда послушник, за да не се съкращават щатове. Тези два щата в кметството съществуват от доста години, от 1995-та година, даже преди времето на Башев. Хората така са преценили тогава, защото ние обслужваме най-голямото население в общината – 3 хиляди жители. В другите населени места има кмет и специалист по ЕСГРАОН. Но едно и също ли е да обслужвате хиляда човека и 3 хиляди човека".

Феим Иса допълни, че със съкращаването на този един щат в кметството в Рибново много от услугите, които предлагат, ще бъдат преустановени и хората ще трябва да пътуват до общинския център. Плащането на данъци е една от тези услуги. В отговор кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че предложението за съкращаване на щатове в общината е било обсъждано и прието още в края на миналата година и е влязло в сила от началото на тази.

"Може би кметът/бел.ред Феим Иса/ малко късно реагира, защото той е длъжен да присъства на всяка една сесия и тогава да изрази своите мотиви и намерения".

Капитанова каза още, че единствено в Рибново има специалист по документооборота. Тя аргументира съкращаването на щата там с увеличаването на минималната работна заплата:

"Нашите служители щяха да останат с минимална работна заплата. Това наложи и намаляването на щатовете".

Кметът на Гърмен заяви, че не се притеснява от проверка на прокуратурата, каквато Феим Иса е готов да предизвика.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов