Избрани Новини

Събират средства за храма “Свети Архангел Михаил” в Стара Кресна

Инициативният комитет ще разчита на дарения от цялата община

В община Кресна създадоха инициативен комитет за ремонт на храма “Свети Архангел Михаил” в село Стара Кресна. Това е последният неремонтиран действащ храм в общината. Необходимите средства за строителните дейности ще се събират от дарения.

Храмът в село Стара Кресна е сравнително малък и е изграден през 20-те години на миналия век. През Балканската война бил опожарен по-старият селски храм. Жителите на селото не могли да съберат достатъчно средства, за да го възстановят и затова решили да изградят по-малък. Нарекли и него на Свети Архангел Михаил. Сградата обаче отдавна не е ремонтирана и се руши.

Отец Георги Танчев: “Храмът е изключителен като архитектура, като история, като култура, като всичко това нещо изключително. Самият мир, който се чувства вътре в неговите граници, ни говори, че това е истински храм на Господа.

В селото живеят постоянно около 90 човека, повечето от които са пенсионери, затова инициативният комитет ще разчита на дарения от цялата община.

Отец Георги Танчев: “Имаме доброто желание оттук насетне с благословението на Неврокопска митрополия да стартираме изработването на проекта, какви ще бъдат ремонтните работи тук и надяваме се в близко бъдеще да бъде така финализиран успешно неговият ремонт.”

В близост до този храм са останките от стария селски храм. След някогашното му опожаряване от него са останали източната стена, светият престол и жертвеникът. Въпреки това много от туристите, които посещават района, се отбиват в селото, за да го видят, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов