Избрани Новини

Д-р Камбитов: Театър в Благоевград винаги ще има!

Кметът на Благоевград откри IV Международен театрален фестивал "Тара-ра-бумбия”

Стотици жители и гости на Благоевград станаха част от четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”.  Първият спектакъл, с който започна театралният маратон на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров”,  бе  „Българска токата” на Народната опера с хореограф Мила Искренова. Публиката бе впечатлена от грациозността и изтънчеността на балетните движения, с които се разказа една история с танц. Бурни аплодисменти засвидетелстваха уважаението на зрителите към балетното изкуство, работата на създателите на спектакъла и разбира се, тази на балетистите.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов също отправи своите адмирации към „Българска токата” и откри четвъртото издание на „Тара-ра-бумбия - Територия за млад театър”. „За четвърта поредна година Община Благоевград организира театралния фестивал, за четвърта поредна година Благоевград е дом, сцена на театралното изкуство и искам да ви уверя, че фестивалът е неизменна част от културната програма”, каза д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че жители и гости на Благоевград ще могат 11 дни да се наслаждават на магията, на вълшебството на театъра. „Не съм критик, не съм експерт, но знам какво усетих, докато гледах „Българска токата” -  усещане за красота, а това ни липсва в ежедневието. Една чиста красота, до която човек иска да се докосне. Тази година мотото на фестивала „Тара-ра-бумбия” е „Артистите са в центъра” и това не е случайно. Това е един своеобразен поклон към труда на всички, които създавате театър, защото знаем колко е трудно, знаем какви са предизвикателствата. С този фестивал искаме да покажем и друго - Благоевград има нужда от изкуство, има и ще има театър! Община Благоевград винаги е помагала на театъра и искам много ясно и твърдо да заявя нашата позиция. Добре дошли и успех на „Тара-ра-бумбия”! С тези думи кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри фестивала, който ще продължи до 21 май.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете на Благоевград Иво Николов, Янко Янков, Христина Шопова и Зорница Кралева, директорът на ВиК - Благоевград Росица Димитрова, представители на общинска администрация, директори на училища, детски градини, представители на учебните заведения и културните институции в града.

Празничната програма продължи с изложбата на Илиян Урумов „Моите ангели на празната сцена”, която бе открита от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и директора на Градската художествена галерия Иван Милушев. „Илиян Урумов е млад, талантлив и интересен художник, който показва, че еднакво добре умее да борави с повечето изразни средства на пластичното изкуство - от живописта, през колажа и рисунката. Съчетаването на фестивала с изложбата във фоайето на ДТ „Никола Вапцаров” е сливане между изкуствата, които винаги трябва да си подават ръка, за което мога да поздравя Община Благоевград”, каза Иван Милушев. Самият автор на изложбата Илиян Урумов от своя страна сподели, че е избрал заглавието „Моите ангели на празната сцена” като път за пречистване. „С изложбата искам да покажа чистотата и в същото време силата на живописта и колажа”, завърши Урумов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов