Започват майските музикални дни в Кюстендил (видео)

Тръгва осмото издание на фестивала

Осмото издание на фестивала "Майски музикални дни" ще се състои от днес, 10-ти до 30-ти май 2016 г.  Организаторите Музикално сдружение "Марин Големинов" и Община Кюстендил тази година акцентират на две значими музикални събития в Европа - 260-годишнината от рождението на гениалния австрийски композитор Волфган Амадеус Моцарт и 108 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов.

В рамките на 20 дни в Художествена галерия "Вл. Димитров - Майстора" в Кюстендил ще се реализират четири музикални прояви, в които ще вземат участие прочути изпълнители от България и чужбина. Ще прозвучат творби от Вивалди, Бах, Моцарт, Бетовен, Лист, Шопен, Чайковски, Брамс, Шостакович, Владигеров, Големинов.

На един от най-добрите ансамбли у нас, Камерен оркестър "Орфей", ще солира оперната прима Вера Николова (мецосопран), която ще пристигне от Париж специално за фестивала. Най-впечатляващите творби в програмата й са на Вивалди, Големинов, а "Il tramonto " на Оторино Респиги ще бъде изпълнена за първи път в България.

Почитателите на виртуозната музика ще се срещнат с невероятните изпълнения на  пианиста  Иван Дончев (Италия/България), който ще посвети една от клавирните си пиеси на 150-годишнината от рождението на италианския композитор Феручио Бузони.

Специален гост на фестивала е цигуларят Павел Минев, известен като "българският Паганини". Той ще посвети цялата си програма на 100-годишнината от рождението на гениалния цигулар Йехуди Менухин и 90-годишнината на великия български цигулар Васко Абаджиев. Публиката с любопитство ще очаква и изпълнението на смятаната за една от най-трудните виртуозни пиеси за цигулка "Фуриите" на Еужен Изаи. Заслужен реверанс към кюстендилската публика са включените в програмите на почти всички изпълнители творби на Марин Големинов. Причината е и в очакваната от музикалната общественост  у нас и в чужбина церемония по връчване за първи път на Националната награда  за музика на името на маестро Марин Големинов. Тя е част от проекта "От Моцарт до Големинов" и  ще се състои на 28 септември 2016 г.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"