Избрани Новини

Кресна се грижи за най-малките си жители /снимки/

Бебетата и децата до 3 години могат да се хранят напълно безплатно

Големи грижи за най-малките в Кресна - бебетата и децата до 3 години в малката община се хранят безплатно в първата по рода си детска кухня, информира btv. За услугата плащат не родителите, а общинските съветници, които отделят част от месечната си заплата.

Община Кресна се нарежда на 225 място по брутен вътрешен продукт. Първа е, обаче, в друга класация - грижи за новото поколение.

Всеки ден от 10:30 ч. родителите получават храна за децата си напълно безплатно. Така те в края на месеца спестяват по около 30 лв.

Храната за децата се приготвя в кухнята на детската градина. От услугата се възползват 43 семейства с малки деца.

"Храната на детето е подсигурена за целия ден- има супа, която я давам вечерта, второто на обяд и десерта следобед”, споделя Десислава Тасева.

Храната е безплатна за децата, защото се плаща от общинските съветници. Тези от спечелилата партия изпълнили поет предизборен ангажимент, а останалите се присъединили.

"Лично аз с какво се ощетявам? Финансово около 100 лева, но 100 лева на съветник и като цяло се спестяват някъде от порядъка на 12-13 000 лева”, казва Петър Петров, общински съветник.

Информацията, че менюто е безплатно, доведе инспектори от Агенцията по безопасност на храните.

"Купичките са еднократни, всеки ден те се доставят и еднократно се раздават”, пояснява главният готвач Ваня Иванова.

В Кресна е безплатна и детската ясла, а следващият бонус за родители на най-малките жители на общината ще е двойно по-висока финансова помощ при раждане на второ дете. Така вместо по 500 родителите ще получават по 1000 лева.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)