Избрани Новини

Кресна се грижи за най-малките си жители /снимки/

Бебетата и децата до 3 години могат да се хранят напълно безплатно

Големи грижи за най-малките в Кресна - бебетата и децата до 3 години в малката община се хранят безплатно в първата по рода си детска кухня, информира btv. За услугата плащат не родителите, а общинските съветници, които отделят част от месечната си заплата.

Община Кресна се нарежда на 225 място по брутен вътрешен продукт. Първа е, обаче, в друга класация - грижи за новото поколение.

Всеки ден от 10:30 ч. родителите получават храна за децата си напълно безплатно. Така те в края на месеца спестяват по около 30 лв.

Храната за децата се приготвя в кухнята на детската градина. От услугата се възползват 43 семейства с малки деца.

"Храната на детето е подсигурена за целия ден- има супа, която я давам вечерта, второто на обяд и десерта следобед”, споделя Десислава Тасева.

Храната е безплатна за децата, защото се плаща от общинските съветници. Тези от спечелилата партия изпълнили поет предизборен ангажимент, а останалите се присъединили.

"Лично аз с какво се ощетявам? Финансово около 100 лева, но 100 лева на съветник и като цяло се спестяват някъде от порядъка на 12-13 000 лева”, казва Петър Петров, общински съветник.

Информацията, че менюто е безплатно, доведе инспектори от Агенцията по безопасност на храните.

"Купичките са еднократни, всеки ден те се доставят и еднократно се раздават”, пояснява главният готвач Ваня Иванова.

В Кресна е безплатна и детската ясла, а следващият бонус за родители на най-малките жители на общината ще е двойно по-висока финансова помощ при раждане на второ дете. Така вместо по 500 родителите ще получават по 1000 лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов