Избрани Новини

Липсват свещеници в Кюстендилската духовна епархия

България има над 8000 църкви и манастири и стотици частни нерегистрирани параклиси

Огромен недостиг на свещеници има у нас, информира БНТ. България има над 8000 църкви и манастири и стотици частни нерегистрирани параклиси. Всички те се обгрижват от не повече от 1000 духовници. Така голяма част от храмовете в Западна България ще останат без свещеници по време на най-големия християнския празник Великден.

Млади свещеници в Кюстендилска област няма и то от години, казват от църковното настоятелство. Причината е, че някои, след като завършат духовното си образование, избират да останат на работа в по-големите градове, казва отец Генади, който е последният ръкоположен служител. “В града имаме също и хора, които са завършили богословие, които не са свещеници, не са пожелали да станат свещеници, сега може би имат някакви причини .”

Храмовете в епархията са над 70, а свещениците едва 11. Разбира се, че имаме недостиг, тъй като ние сме малко хора.Тук в града сме 7 човека свещеници и по селата имаме четирима човека.”

В дните около Великден празнични служби ще има в населените места, които ще бъдат определени по преценка на епархията. Тогава един свещеник ще трябва да обиколи поне 4 действащи храма. В село Гирчевци нямат нито свещеник, нито храм.

Виолета Стоева (жител на село Гирчевци): “Имахме един камък, на които ходехме, сега го преместиха пред кметството и там сега са направили да е черквата.”

Освен, че липсват свещеници, повечето от храмовете в Кюстендилска област се нуждаят от спешни ремонти и реставрация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов