Избрани Новини

Проучват църква, пазила 3 века мощите на Св. Иван Рилски

Мисия

10-03-2016, 09:51

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата за Църква № 8 на хълма Трапезица ще са от Министерството на културата

Разкопките на историческия хълм Трапезица във Велико Търново през тази година ще бъдат съсредоточени най-вече в Църква № 8, където близо 300 г. са били съхранявани мощите на Свети Иван Рилски (XII- XV век). Това обяви ръководителят на филиала на Националния археологически институт с музей при БАН в старата столица проф. Константин Дочев.

Проучвателите на крепостта очакват средствата за предстоящия сезон да бъдат отпуснати от Министерство на културата. През миналата година ведомството отпусна за два обекта по 8000 лева, като през 2016 г се предвижда финансирането да е между 15 000 и 20 000 лв.

"Министерството е с ограничени възможности. За над 80 обекта, културно- историческо наследство в страната, общата финансова рамка е около 500 000 лв", уточняват археолозите от болярския град.

Историците се надяват и на други финансови източници, освен на културното министерство. От година Община Велико Търново стопанисва Трапезица и те допускат, че кметската управа ще търси възможности по различни програми за разкопки. През 2015 г бяха финансирани проучванията около фуникуляра и северния вход на крепостта под ръководството на проф. Константин Тотев и за жилищния квартал в южната част на крепостта, проучван от гл. ас. Деян Рабовянов.

2,5 млн.лв дойдоха от фондация "Гайдар Алиев" от Азербайджан за реставрация и консервация на историческия хълм. Предвижда се с тях да се реставрира западната част на крепостта, както и три църкви, алеята в цялата крепост, да се обзаведе и археологическият център на хълма, където да бъдат експонирани всички находки. Ще се възстанови и инфраструктурата към туристическия обект и към фуникуляра, който ще изкачва посетителите на хълма.

Южната половина на археологическия резерват Трапезица се очертава като най-атрактивна. Южната крепостна стена гледа към р. Янтра и старинния град, към улица "Опълченска"и хотелите по нея. Панорамният изглед с Трапезица и Царевец, които са атракции за туристите във Велико Търново, вече предизвикват инвестиционен интерес. Предприемачи масово изкупуват терени за хотелски бази по живописната ул."Опълченска".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов