Избрани Новини

Община Благоевград внесе три проектни предложения за близо 1,3 милиона лева

Културен обмен и биоразградими отпадъци са част от темите

Община Благоевград подаде нови три проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция-България” 2014-2020 г. Първият проект е „Green Crew- Зелена заетост при управление на биоразградими отпадъци” по Приоритетна ос 4 „Социално включване в трансграничната зона”. Целта на проекта е да се насърчи социалното включване, борбата с бедността и дискриминацията, да се осигури подкрепа на социални предприятия, да се разшири социалното предприемачество в трансграничната зона. Водещ партньор по проекта е община Серес в сътрудничество със Солунския университет „Аристотел” (Факултет по химия), Община Благоевград и Община Нестос.

Дейностите, заложените по проекта, са свързани с представяне и популяризиране на алтернативни начини за компостиране на биоразградими отпадъци, създаване на социално предприятие на територията на  Република Гърция, което ще осигури нови работни места, обмяна на опит и споделяне на добри практики в областта на компостирането на „зелени отпадъци”, които Община Благоевград ще може да приложи на практика. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Общата стойност на бюджета по проекта е 644 000,00 евро, а като бюджет на Община Благоевград са заложени до 160 000,00 евро.

Второто проектно предложение е свързано с „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация – КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦИ. Той  по Приоритетна ос 2: „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”. Неговата цел е съхраняване и опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство, и да се валоризира културното и природно наследство в трансграничния регион.

Водещ партньор ще бъде Министерство на културата, Република Гърция в сътрудничество с Министерство на вътрешните работи и административното преустройство на Република Гърция, Община Амфиполи, Република Гърция, „Център за учене през целия живот в региона на Централна Македония“, Регион на Централна Македония, Община Благоевград и Факултет по изкуствата към Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

По проекта са заложени дейности за представяне и популяризиране на местните традиции и култура в трансграничния регион и в частност насърчаване опазването, използването и популяризирането на културното наследство и забележителностите на територията на Oбщина Благоевград, организиране и провеждане на три фестивала – два на територията на Oбщина Благоевград и един на територията на Oбщина Амфиполи. Заложени са още закупуване на сцена и подвижна платформа, както и музикално и осветително сценично оборудване, реализиране на мащабна информационна кампания, наемане на интерактивен автобус, с цел популяризиране на културното и историческо наследство на региона сред туристите. Срокът за изпълнение отново е 24 месеца, стойността на бюджета на проекта 1 460 000,00 евро, като бюджетът на Община Благоевград е до 234 000,00 евро.

“LYSIS - Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда”  е името на третия проект по Приоритетна ос 2 „Устойчив и адаптиращ се към климата трансграничен регион”. С това проектно предложение се цели опазване и защита на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, насърчаване на иновативните технологии за подобряване на опазването на околната среда и ефективното използване на ресурсите в сектора на отпадъците, водите и почвата или намаляване замърсяването на въздуха, подобряване управлението на водите. Община Драма е водещият партньор по този трансграничен проект в сътрудничество с Община Павлос Мелос, Солунския университет „Аристотел”, Община Благоевград и НПО „Активни младежи“.

Дейностите, които са заложени за изпълнение от страна на Община Благоевград, са изграждане на 5 броя сонди и 5 броя съвременни поливни системи, намиращи се в жк „Запад“, жк „Струмско“ и в парк „Бачиново“ , облагородяване на пространството, около което ще бъдат изградени поливните системи, дейности по публичност и информация. Отново срокът за изпълнение е 24 месеца, стойността на бюджета по проекта  891 215,00 евро, а бюджетът на Община Благоевград до 274 000,00 евро.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)