Село продължава битката за ново име

Туризъм

22-04-2016, 12:42

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

мУсомищЕ или мОсомищЕ, или...?

Местен референдум определил името преди години

Жителите на гоцеделчевското село Мусомища подновиха борбата за ново име на своето селище, съобщаша standartnews. Това разкри новият кмет на населеното място Тодор Либяховски. Само преди 3 дни той изпратил поредното писмо до президента Росен Плевнелиев с надеждата, че най-сетне проблемът ще се реши. Няколко пъти писа на държавния глава и предшественикът на управника Иван Ламбрев, но реакция от президентството не последва.

"Не искаме нещо кой знае какво. Трябва само президентът, който е от нашия край, да ни "даде" 2 нови букви.

С референдум преди години хората решиха селото да се казва Мосомище още по времето на държавния глава Георги Първанов. Близо 7 години чакаме отговор", разкри кметът. Той е приложил към писмото куп стари документи от читалището и църквата, някои от книжата са на повече от един век. Всички те доказват, че селото винаги е било с "о" - Мосо, а не Мусо, защото името идва от думата мост.

Някога в селището имало много мостове над реката, която преминава през населеното място. Последната буква на селището в някои архиви е "е", а в други е "а".

"Дано най-сетне ни обърнат внимание. Имаме запазени и много разкази на стари хора, които също подкрепят тезата, че винаги селото е носило името Мосомище. За нас Мусомища е изкуствено име, затова искаме да го сменим", обясни Тодор Либяховски.

В знак на протест на неглижирането на въпроса от президенството до момента, местните хора поръчали преди години новите пътни табели, на които е изписано исканото от тях име – "Мосомище".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"