Избрани Новини

"Царско барбекю" и мечки водят туристи в Рила

На 200 метра от Белица е параклисът "Св. Тодор и св. Архангел"

Пътувайки от град Белица в посока Парка за танцуващи мечки в Рила планина, може да се посетят и видят много забележителности. Само на 200 метра от града се намира параклисът "Св. Тодор и св. Архангел". На 4 километра от светата обител е местността Копанци, където е изградена чешма с минерална вода. Природно-минералната топла вода е открита при сондиране около 80-те години на миналия век. Оттогава и до днес местното население ползва водата за "пералище" - пране на черги, китеници, вълна и други тъкани. По-нагоре е друг параклис - "Св. Никола". Само на километър след него е изградено "Царското барбекю", където можете да почивате или похапнете в близост до Беличка река.

Местността Царски кладенец е кръстена така, тъй като през далечната 1939 г. цар Борис посетил Белица за откриването на жп гарата. После продължил към Самоков, но спрял тук да обядва. Под буката е имало естествен кладенец, от който той пие вода. Оттогава местността носи името Царския кладенец. На неколкостотин метра от него бе построена беседка с "Царско барбекю" и чешма. Беседката е разположена в непосредствена близост до реката, чиито ромон действа релаксиращо.

Паркът за танцуващи мечки е в местността Андрианов чарк, на 11 километра от Белица. Там може да видите четириногите в естествената им среда, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)