Избрани Новини

Учител-доброволец сади дръвчета в Благоевград

Преди 20 години е засадил първите фиданки

Учителят по музика Йосиф Калпачки от Благоевград всяка пролет почиства от храсти коритото

Първите фиданки, които е засадил 60-годишният учител по музика Йосиф Калпачки в парк “Бачиново”, вече са 20-годишни орехови дървета, съобщава БНТ. Сега се е захванал да сади овощна градина в коритото на реката. Разказва, че пълноводието не го плаши, защото коритото е достатъчно широко и няма опасност насажденията му да бъдат отнесени.

“България е райска градина, навсякъде се ражда, всичко се ражда. Тук дръвчетата са над 50. Единственият човек, който ми помага, е един мой приятел, който идва не само да чисти,  но присажда с мен, окопава дръвчетата”, казва Калпачки.

Преди 30 години повечето горски местности и паркове в Благоевград се поддържали с труда на граждани и най-вече на ученици, разказа учителят.

“Всички ученици ме благославят и виждат в това нещо хубаво, което правя. Дано някой от тях се захване с тая работа. Те имаха желание да идват, но ако дойдат, се пуска слух, че използвам чужд труд”, добавя той.

За седмицата на гората, която отбелязвахме през изминалите дни в цяла България, коментира, че не трябва да се разчита само на мерките за спасяване на горите, като се организират кампании за садене на дръвчета веднъж в годината, а хората трябва ежедневно да се грижат за природата.

“Ако всички хора засадят по едно и го отгледат, те ще знаят какво трябва да правят, защото човек, който е засадил дръвче, той знае какво е да се грижиш за него”, твърди Йосиф Калпачки.

За терените, които обработва в парка, и за овощните градини, които е засадил с къпини, малини, касис, круши и череши учителят не получава нито стотинка, прави го доброволно за жителите на града и за поколенията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)