Избрани Новини

Сто дръвчета от вида "каталпа” засаждат в Банско

Оформени са цветни композиции с теменужки и лалета

Сто дръвчета от вида "каталпа” ще бъдат засадени на ул. "Тодор Александров” в Банско през предстоящите дни. С това реконструкцията и оформлението на една от най-красивите улици в града ще завърши. Каталпа е дървесен вид, подходящ за градско озеленяване – с красиво оформена корона, не расте много на височина и не създава опасност за населението.

В началото на пролетния сезон Банско вече започна своята годишна озеленителна кампания. В централната градска част са оформени цветни композиции с теменужки и лалета. Вече втора година общинските ландшафтни експерти отглеждат собствено производство теменужки, лалета, нарцис и тагетис в изградената за целта оранжерия. За естествено наторяване на разсада те използват изцяло екологична методика – компостиране на събраната през есента листна маса с помощта на специално закупена за целта клонодробилка. Тя се използва също за раздробяване на клоните, натрупани от започналата пролетна фитосанитарна сеч в града, като с получените дървени стърготини се мучират цветните фигури, оформени в зелените площи. Тази практика позволява на влагата да се запази по-дълго и спира растежа на плевелите.

Към своя край са дейностите по фитосанитарната сеч на храстите и короните на дърветата, вече е извършена дезинсекция на зелените площи.

Озеленителната програма на община Банско за настоящата година включва още разширяване на площите, поддържани с автоматични поливни системи, целогодишно зацветяване и изграждане на нови цветни композиции. През летния период за радост на жителите и гостите на града ще бъдат поставени над 300 саксии и 85 сандъчета, а до края на годината ще бъдат засадени още над 50 дръвчета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов