Избрани Новини

Китайско дърво на бъдещето намери почва у нас

Развъжда го експериментално Горски разсадник Микрево

Горският разсадник в село Микрево, община Струмяни, произвежда и продава висококачествени фиданки от пауловния или още наречено дърво на бъдещето, произхождащо от Китай, съобщава simitli.info. Фиданките са от хибрид, притежаващ висока устойчивост на ниски температури през зимата и същевременно с буен и интензивен растеж. Хибридът е подходящ както за производство на дървесина, така и за биомаса, обясни инж. Росен Янев, директор на Горско стопанство Струмяни към ЮЗДП.  Пауловнията е засадена  на площ от 4 дка  или 470 броя. 
В западноевропейските страни има дългогодишни традиции в отглеждането на дървото пауловния, което се използва като ценен материал не само в мебелната промишленост, но и в корабостроенето и самолетостроенето, заради това, че пауловнията е много лека и същевременно здрава.
През последните години в България набира все по-голяма популярност отглеждането на дървото пауловния.  Оказва се, че насажденията с пауловния не са претенциозни за отглеждане в условията на климата у нас. Бързият растеж на този дървесен вид го прави особено ценен за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. За разлика от други видове, mауловния достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години. Тя е изходна суровина за производството на биоетанол, изходна суровина за производство на пелети, брикети и дървесен чипс. Листата са богати на азот и протеини и се използват за фураж за животни, във фармацевтичната промишленост за производство на лекарствени препарати.
Красивите цветове могат да се използват за декорация на паркове и градини, производство на пчелен мед, лечебни чайове и сиропи, екстракти в парфюмерията и козметиката.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов