Китари звънват в Кюстендил

Над 2000 китаристи участват в конкурса за класическа китара в Кюстендил

Над 2000 са участниците в 20-то издание на Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2016. За престижа на фестивала говори и фактът, че от следващата година стипендиите за даровити деца, който отпуска Министерство на културата, ще бъдат двойно повече - 6, коментира художественият директор на фестивала Иван Андонов, цитран от Дарик.

Любопитното е, че тази година ще има "Сцена на трубадура", като маестро Огнян Вълев от Гоце Делчев ще свири на пешеходната алея на Кюстендил на 7-8 април, от 12.00 до 15.00 ч.

Музикалният форум ще стартира на 6 април 2016 г. с традиционното дефиле в централната градска част, с участието на Градския духов оркестър, Мажоретния състав от Пловдив, организатори, гости и участници в конкурса. Официалното откриване ще бъде от 18.00 ч. в залата на Общински драматичен театър-Кюстендил.

Конкурсните дни от 7 до 9 април ще протекат в залите на читалище „Братство 1869".

В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина. Тази година заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Украйна, Китай, Косово, Унгария, Турция и др. В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. Панайот Панайотов, проф. Петър Льондев, Шандор Мещер - Унгария, Урош Дойчинович - Сърбия и др. Член на журито ще бъде и внучката на акад. Марин Големинов Лили Големинова.

"Музиката е мост за политиците от различни държави да взимат общи решения в полза на хората", заключи Иван Андонов, който е председател на Общинския съвет-Кюстендил и на Народно читалище "Братство 1869".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен