Избрани Новини

Железен кръст се извиси над Петрелик

Направен е с дарения и доброволен труд от християни и мюсюлмани

15-метров железен кръст над хаджидимовското село Петрелик издигнаха жителите му. Християнският символ ще пази селото от лоши поличби, вярват хората там. Инициативата е на бившия кмет Петър Дамянов. Той сънувал, че трябва да издигне кръст в местността "Света Петка" над Петрелик. Около него се събрала група съселяни, готови да помогнат с каквото могат. И с много труд, дарения и ходене по мъките кръстът е готов.

Хълмът, където е поставен кръстът, е бил обитаван още от дълбока древност. Някога на това възвишение е имало махала, от която днес са останали само гробищата, окопи и траншеи. Според една легенда на това място е била открита икона. Но дали е така и къде е тя, никой не знае.

LED-осветление ще има кръстът, работи се в момента за това. Иначе кръстът е сглобен в черковния двор от Тодор Дамянов, 65-годишен. Той е много щастлив, че е участник в това богоугодно дело. Работел по 2-3 часа всеки ден и за седмица го направил. Хората от селото много му помогнали. И мюсюлмани помагали с материали, техника и труд. Проектант е Румен Синанов. С общите усилия на хората от Петлелик в навечерието на Третата неделя от Великия пост  Кръстопоклонна кръстът се извиси над селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)