Избрани Новини

Разрешиха за 4 месеца неоникотиноидните пестициди

Пускат ги в борбата с вредителите по царевицата и слънчогледа

Работна група от експерти и земеделци ще следи какво е въздействието от употребата на неоникотиноидни пестициди в почвата. Този вид пестициди са забранение от Европейската комисия, но през следващите четири месеца, заради увеличаващата се популация на телени червеи и сив царевичен хуботник, Агенцията по безопасност на храните разреши с тях да се третират семената за посев. Вредителите унищожават царевицата и слънчогледа. Биопроизводителите и пчелари обаче се обявиха против използването на забранените препарати заради вредата им върху пчелите.

Неоникотиноидите действат на нервната система на пчелите и вредят на уменията им за намиране на храна. Насекомите, които са влезли в контакт с третирани растения губят способността си за ориентиране и не могат да се приберат в кошера си.

Илия Цонев – зам. председател на Конфедерацията на българските пчелари: “И се създава едно поколение с намален имунитет. Когато поемат в малки дози, те не загиват, но младите пчели, новите пчели имат кратък живот и не добра работоспособност”.

Според пчеларя Илия Цонев употребата на подобен вид пестицидите поставя на риск не само живота на пчелите, но и производството на храната, която която консумираме. Той допълва, че остават в земята и се задържат в почвата 3-4 години.

Срещу използването на забранените пестициди са и биопроизводителите.

Албена Симеонова – Асоциация “Биопродукти”: “Няма как да се сложат бариери пред пчелите, които ходят на полетата с неоникотиноиди, а след това на нашите полета”.

От Българската агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ обясниха, че употребата на пестицидите е неизбежна, защото няма екологичен препарат, който да ги замести. Засегнати от увеличената популация на телени червеи и сив царевичен хуботник са близо 300 хиляди декара, като най-голяма площ с царевица и слънчоглед има в Северна България. За да се намалят рисковете за популацията на пчелите от Агенцията по храните са взели мерки.

Антон Величков – зам.изп. директор на БАБХ: “Всеки земеделски производител, които изпозлва прерпаратите трябва да обозначва с табела площта, на която ги е използвал. Ще има отстояния с други култури, които не са третирани с такива семена”.

Експерти от Министерството на земеделието и храните, пчелари и биопроизводители ще създадат работна група, която да намери ефективни възможности за борба с вредителите без пестициди.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов