Избрани Новини

Пчеларите не боледуват, защото хапват мед и прополис

Най-хубавият мед е пролетният, защото всичко е чисто и свежо

Най-хубавият мед е пролетният мед, защото всичко е чисто, свежо, цъфнали дървета и пчелите събират прашец от личинките на дърветата. Дали ще е в полето или планината, пролетният мед е най-чист и най-хубав, смята Венета Ифандиева, председател на пчеларите в Благоевград, координатор за Югозападна България и член на Управителния съюз на Националното сдружение на пчеларите, пише simitli.info. Тя консумира вечер мед с ябълки и орехи. За нея е нормално да се хапва по една лъжица сутрин с леко затоплен чай, за да не се губят качествата на меда.

Според Ифандиева на пазара има много китайски мед. Хубавият мед тази година е тъмен, не е манов, но е много качествен и гъст. Хубавият мед на буркана отвън трябва да има ситна консистенция, да няма кристалчета, а да е мазен и гладък, когато го хапнеш все едно има и масло вътре.

Тя има отлични пчелни семейства, които дават по 20-30 кг мед. „Зависи много от майката и от развитието на пчелното семейство през пролетта. Колкото по-рано се развие, за да хванат пашата с акация до края на юни. След това се засушава и тук не може да се извади достатъчно мед. Сега им слагам подбуда, сложила съм по 1 кг подбуда, това е специална храна с витамини да се подхранят, а към края на март започваме да слагаме течна храна”, разкри Ифандиева. Тя е на 70 години и за нея пчеларите не боледуват нито от артрит, нито от кръвно налягане, защото те консумират много прополис. „Прашецът е храна за пчелите и по-рядко пчеларите вадят прашец от пчелните семейства, защото е много ценен. Както за хората е хлябът, така за пчелите е прашецът. Той е полезен за болни деца и възрастни, които са претърпели операция, защото подобрява имунната система”, смята още Ифандиева.

За нея чистият восък се употребява много в медицината за мехлеми и за восъчни основи, а пчелното млечице е най-ценно. 10 грама при него е 10 лева. Продава се в малки шишенца. Технологията е много сложна за вадене на пчелно млечице, затова е и така скъпо.

Рецептата за пчелното млечице е колкото кибритената клечка толкова пчелно млечице се слага под езика и самите жлези на човека го разтапят, като се използва за стимулиране на имунната система. Пита с мед с восъка пък лекува щитовидната жлеза. „Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да си купуват. Един месец да се употребява, една пита като се изяде, няма да има никакви проблеми с щитовидната жлеза”, категоричен е пчеларят.

Ифандиева е оптимист за бъдещето на българското пчеларство. Много млади хора се присъединяват към пчеларското дружество „Акация”. След няколко дни ще пътуват в Плевен на републиканско изложение на пчелни продукти. Там ще се съберат пчелари от Словения, Унгария, Гърция и България на Панаир на меда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)