Избрани Новини

Илия Аргиров е една от емблемите на македонската народна песен в България

Това заяви неговият син Димитър Аргиров

Илия Аргиров бе и продължава да бъде една от емблемите на македонската народна песен в България. Това каза в интервю за радио „Фокус“ народният певец и негов син Димитър Аргиров по повод 85–та годишнина от рождението на големия български народен певец. Той посочи, че през 50–те и 60–те години на миналия век в България самите народни певци са били много по-малко от колкото сега.

"В общи линии са се брояли на пръстите на двете ръце, което ще рече около 10–на души. Всички те са били в много близки контакти и остават в такива до последно. За съжаление към момента много от тях вече не са на този свят. Баща ми доста ми е разказвал за съборите, които са се провеждали в цяла България, а и в тогавашната сръбска Македония. Аз самият съм ходил с него на такива няколко път и успях да събера много интересни снимки. Илия Аргиров беше личен приятел с Александър Сариевски, Никола Бадев, пял е заедно с Васка Илиева от македонските певци и от тях също така е взел доста песни. Предполагам, че всички са на ясно с това, че народните песни нямат конкретен автор, но има такива певци, които ги популяризират. За това съвсем спокойно мога да кажа, че баща ми е един от българските народни певци, които успява да представи на публиката и на българите много македонски песни в България, които после се превръщат и в емблематични“, обясни народният певец.

Димитър Аргиров допълни, че ако днес се разтърсим в интернет, където вече има качено почти всичко, ще видим, че много от съвременните народни изпълнители пеят именно тези македонски песни, като днешното звучене е по-различно от тогава, защото то вече не е толкова актуално. По думите му, в момента се търсят други звуци и мелодии с по различни ритмика, за да бъдат по в крак с времето и да са по танцувални.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов