Избрани Новини

Почина народната певица Любка Рондова

Дълги години е изпълнител в най-стария ансамбъл за народни песни и танци "Гоце Делчев"

Почина народната певица Любка Рондова. Смъртта на Любка Рондова е настъпила след дълго боледуване.
Любка Рондова е родена в костурското село Шестово, Егейска Македония през 1936 година. Тя живее в Полша и Чехия. Завършва славянска филология в Прага. През 1960 г. семейството ѝ се завръща в България. Рондова постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев", където остава 30 години. Дълго време е солистка и лице на ансамбъла.

За приноса ѝ към развитието и популяризирането на българската култура на 22 май 2002 година Любка Рондова е удостоена с орден „Стара планина“. Тя е носител и на орден „Кирил и Методий“ II степен и златен медал „Петко Войвода“. През месец февруари 2015 г. е наградена от Годишните фолклорни награди 2015 година, посветени на Гюрга Пинджурова в приз "Цялостен принос към българския фолклор" със статуетка и плакет 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова.

Да припомним, че първият телевизионен филм, който показа певицата Любка Рондова на света в началото на 80-те на миналия век, бе дело на екип на Телевизионен център-Благоевград в състав автор Антоанета Гулева, режисьор Александър Раковски и оператор Димитър Дермански. Тогава, спомнят си от екипа, Любка изглеждаше зле на екрана, жена с прекрасен глас, но с ужасно нетелегинична външност. С възрастта й камерата заобича лицето й, а певицата направи десетки филми в Телевизионния център. Едва ли някой от хората тук, работили с Любка, ще забравят нейните интересни истории за миналото й, нейната сърдечност и душевна щедрост, голямото й сърце и прекрасния й глас. Поклон!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов